Αντιμετωπίστε τη ζέστη και τις εξάψεις

Αντιμετωπίστε τη ζέστη και τις εξάψεις

Είτε εμφανίζονται φυσιολογικά ως συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, είτε ως παρενέργειες κάποιας θεραπείας που ακολουθείτε μετά την επέμβαση μαστού, ένα είναι σίγουρο: οι εξάψεις δεν είναι καθόλου ευχάριστη υπόθεση.
 

Τι είναι οι εξάψεις;

Είναι η αίσθηση έντονης θερμότητας, η οποία δεν προκαλείται από εξωτερικές πηγές. Η αίσθηση αυτού του θερμού κύματος ξεκινά από το πρόσωπο και τον θώρακα και ενδέχεται στη συνέχεια να επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα. Διαρκεί λίγα λεπτά και πολλές φορές συνοδεύεται από αίσθημα παλμών και εφίδρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθεί ένα αίσθημα ψύχρας. Μπορεί να  νιώσετε κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα ή να εμφανιστούν ξαφνικά.
 
Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται συχνά ως παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, και παρόλο που δεν είναι κάτι ανησυχητικό, μπορεί να σας προκαλούν έντονη ενόχληση και δυσφορία. Εάν ο ύπνος σας διαταράσσεται από υπερβολική ζέστη (ή πολύ κρύο), είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν και άλλα προβλήματα, όπως αϋπνία και κατάθλιψη.
 

Αναγνωρίστε τις αιτίες που προκαλούν εξάψεις.

 Δυστυχώς, υπάρχουν σχεδόν τόσες πολλές αιτίες που προκαλούν τις εξάψεις, όσες και οι γυναίκες που τις αντιμετωπίζουν.
 
Οι συνηθέστερες όμως είναι οι εξής: 
  • Η κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων με καφεΐνη
  • Η επιλογή πικάντικων και καυτερών φαγητών
  • Το υπερβολικό, μη φυσιολογικό βάρος
  • Το στρες
  • Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Το κάπνισμα ή η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
 
Αποφεύγοντας όλα τα παραπάνω δεν εξαφανίζονται τα συμπτώματα, αλλά είναι μια καλή αρχή για την αντιμετώπισή τους. Ο ιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για φάρμακα που είναι κατάλληλα για εσάς, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα των εξάψεων.
  

Απλές εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σας που μπορείτε να κάνετε αμέσως τώρα

  • Μείνετε ενυδατωμένες. Μία καλή λύση είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι δροσερό νερό.
  • Προτιμήστε σεντόνια και πιτζάμες από υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, καθώς θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις νυχτερινές εφιδρώσεις και να απολαύσετε τον ύπνο σας.  
  • Επιλέξτε προθέσεις σιλικόνης με τεχνολογία Comfort+, οι οποίες προσφέρουν  άνεση όλη μέρα.
 
Οι προθέσεις σιλικόνης της Amoena που εμπεριέχουν το υλικό Comfort+, απορροφούν και αποθηκεύουν την περίσσεια θερμότητα, για να διατηρήσουν την ιδανική θερμοκρασία στο σώμα της γυναίκας. Στη συνέχεια, όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει, απελευθερώνουν τη θερμότητα στο σώμα, με αποτέλεσμα εσείς να μην αισθάνεστε καμία αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματός σας.