Διατροφικές Συμβουλές

Η κατανάλωση φαγητού είναι μια ζωτική, φυσική και ευχάριστη δραστηριότητα. Παρέχει στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προσφέρει κοινωνική και πνευματική ευεξία. Ωστόσο, αρκετά φαγητά, που μας αρέσουν, είναι πλούσια σε θερμίδες και η κατανάλωση τους μας προκαλεί συχνά ενοχές.

Έχουμε την τάση να τρώμε από συνήθεια, σχεδόν ασυνείδητα και δεν λαμβάνουμε υπόψη το είδος του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Ωστόσο, ακολουθώντας μια ενσυνείδητη διατροφή, μαθαίνετε να δίνετε προσοχή και να ανταποκρίνεστε στα «μηνύματα» του οργανισμού σας και όχι στα συναισθηματικά σας ερεθίσματα. Αρχίζετε να παρατηρείτε γιατί σας αρέσει να φάτε εξαρχής. Συντονίζεστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση των αισθήσεων.

Αντί να αντιδράτε απερίσκεπτα στα ερεθίσματα, μια προσεκτική προσέγγιση σάς δίνει τη δυνατότητα να κόψετε συνήθειες που δεν σας εξυπηρετούν πλέον,  δημιουργώντας χώρο ανάμεσα στα ερεθίσματα και τις ενέργειές σας και σας δίνει τον χρόνο να επιλέξετε πως θα ανταποκριθείτε.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την παρόρμηση για τσιμπολόγημα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.


Σταματήστε
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και στρέψτε την προσοχή σας προς το σώμα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Είμαι πεινασμένη, χορτασμένη, ή τίποτα από τα δύο; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αντιληφθείτε πως νιώθετε πραγματικά.

Επιλέξτε το φαγητό σας
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Εάν αποφασίσετε να φάτε, εξετάστε τις επιλογές σας. Προσέξτε ποιες τροφές σας ελκύουν: Κρύες ή ζεστές; Γλυκές ή αλμυρές; Τραγανές ή μαλακές;
 
Απολαύστε το φαγητό σας
Παρατηρήστε το ουράνιο τόξο των χρωμάτων, τον συνδυασμό αρωμάτων, το μείγμα γεύσεων και υφών. Εάν το μυαλό σας αποσπάται, επαναφέρετε την προσοχή σας στην εμπειρία του φαγητού. Επικεντρωθείτε στη γεύση και παρατηρήστε κάθε μπουκιά. Έτσι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει.

Παρατηρήστε και προσαρμόστε πως νιώθετε μετά το φαγητό
Φουσκωμένη, νυσταγμένη, μήπως πεινάσατε ξανά μετά από 30 λεπτά; Νιώθετε ευχάριστα και χορτασμένη ακόμα και 2 ώρες μετά; Πειραματιστείτε με διαφορετικά τρόφιμα για να βρείτε έναν συνδυασμό που σας ταιριάζει. Εάν τρώτε ενσυνείδητα, θα μπορείτε να αποκτήσετε μια θετική σχέση με το φαγητό και να ανακαλύψετε το μυστικό για τη διαχείριση του βάρους σας και ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής.