Διατροφικές Συμβουλές

Διατροφικές Συμβουλές 

Η κατανάλωση φαγητού είναι μια ζωτική, φυσική και ευχάριστη δραστηριότητα. Παρέχει στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προσφέρει κοινωνική και πνευματική ευεξία. Ωστόσο, αρκετά φαγητά που μας αρέσουν είναι πλούσια σε θερμίδες και  η κατανάλωση τους μας προκαλεί συχνά ενοχές.
Έχουμε την τάση να τρώμε από συνήθεια - σχεδόν ασυνείδητα και δεν λαμβάνουμε υπόψη το είδος του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Ωστόσο, τρώτε με ενσυναίσθηση, αυτό σας ενθαρρύνει να δίνετε προσοχή και να ανταποκρίνεστε στα σήματα του σώματός σας - όχι στα συναισθηματικά σας ερεθίσματα. Αρχίζετε να παρατηρείτε γιατί σας αρέσει να φάτε εξαρχής. Συντονίζεστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση των αισθήσεων.

Αντί να αντιδράτε απερίσκεπτα στα ερεθίσματα, μια προσεκτική προσέγγιση σάς δίνει τη δυνατότητα να κόψετε συνήθειες που δεν σας εξυπηρετούν πλέον – δημιουργώντας χώρο ανάμεσα στα ερεθίσματα και τις ενέργειές σας – δίνοντάς σας χρόνο να επιλέξετε πώς θα ανταποκριθείτε.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την παρόρμηση για τσιμπολόγημα θα πρέπει να:

Σταματήστε
Πάρτε μια βαθιά ανάσα και στρέψτε την προσοχή σας προς το σώμα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Είμαι πεινασμένη/χορτασμένη/ούτε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αντιληφθείτε πώς νιώθετε πραγματικά.

Επιλέξτε το φαγητό σας.
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Εάν αποφασίσετε να φάτε, εξετάστε τις επιλογές σας. Προσέξτε σε ποιες τροφές ελκύονται οι αισθήσεις σας: Κρύο ή ζεστό; Γλυκό ή αλμυρό; Τραγανό ή λείο;
 
Απολαύστε το φαγητό σας.
Παρατηρήστε το ουράνιο τόξο των χρωμάτων, τον συνδυασμό αρωμάτων, το μείγμα γεύσεων και υφών. Εάν βρίσκετε το μυαλό σας να περιπλανιέται, επαναφέρετε απαλά την προσοχή σας στην εμπειρία του φαγητού - το να μείνετε με τη γεύση και να παρατηρήσετε κάθε μπουκιά. Έτσι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει.

Παρατηρήστε και προσαρμόστε πως νιώθετε μετά το φαγητό.
Φουσκωμένη, νυσταγμένη, μήπως πεινάσατε ξανά μετά από 30 λεπτά; Νιώθετε ευχάριστα και χορτασμένη ακόμα και 2 ώρες μετά; Πειραματιστείτε με διαφορετικά τρόφιμα για να βρείτε έναν συνδυασμό που σας ταιριάζει.
Εάν τρώμε με ενσυναίσθηση,  θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια θετική σχέση με το φαγητό και να ανακαλύψουμε το μυστικό για τη διαχείριση του βάρους μας και ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής.