Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης

Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για όλους

Πληθώρα ερευνών δείχνει ότι η γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού μας κατά του καρκίνου.
Η σύνδεση μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος είναι ισχυρή και αποδεδειγμένη. Ειδικά σε περιόδους που βιώνουμε έντονο άγχος ή κατά τη διάρκεια μίας ασθένειας,  η σύνδεση είναι πιο εμφανής. Έρευνες δείχνουν ότι φροντίζοντας το σώμα μας διατηρούμε το νου και το πνεύμα μας υγιές. Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τρόπους, με τους οποίους η άσκηση μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο – πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη διάγνωση της ασθένειας.

Ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου μπορούν να θεωρηθούν η πρώιμη ηλικία εμμηναρχής, η εμμηνόπαυση σε μεταγενέστερη ηλικία, η πυκνότητα μαστού, η καθυστερημένη ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Για πολλά χρόνια, ογκολόγοι, χειρουργοί και άλλοι επαγγελματίες υγείας πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία της νόσου, οι ασθενείς πρέπει να χαλαρώνουν, να ξεκουράζονται και να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για γρήγορη ανάρρωση είναι να «σηκωθούμε από τον καναπέ» και να ξεκινήσουμε μία ήπια, αλλά τακτική σωματική δραστηριότητα.

Τα στατιστικά της σωματικής δραστηριότητας

Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αθλούνται τακτικά παρουσιάζουν 25 με 30% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την Jennifer Ligibel, ογκολόγο στο Ινστιτούτο Dana Farber Cancer της Βοστώνης.
Φυσικά, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η άσκηση μας προστατεύει απόλυτα. Μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει πραγματικά τις γυναίκες να βελτιώσουν την υγεία ους.

Συγκεκριμένα, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία των οστών καθώς και τη σύσταση του σώματος, η οποία με τη σειρά της συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, μειώνοντας τα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης και να τονώσει την αυτοεκτίμησή μας. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την αίσθηση κόπωσης.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση σε όλους. Υπάρχουν όμως σημαντικές ενδείξεις ότι η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους νοσούν από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, καθώς συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Πότε και πώς να ξεκινήσετε

Σήμερα κιόλας είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας ενθουσιάζει. Δεν υπάρχει ακατάλληλη στιγμή. Η σωματική δραστηριότητα πριν από την έναρξη της θεραπείας, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά έχει συνδεθεί με μείωση της υποτροπής της νόσου.

Στην αρχή επιλέξτε μια μέτρια σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μέτριας έντασης θεωρείται μια δραστηριότητα κατά την οποία μπορείτε να μιλάτε, αλλά όχι να τραγουδάτε.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε ορισμένες ιδέες για αθλητικές δραστηριότητες μέτριας έντασης, που μπορείτε να κάνετε καθημερινά:
  • Γιόγκα
  • Pilates
  • Ζωηρό περπάτημα
  • Χορός
  • Κολύμπι
  • Ήπια αερόβια άσκηση
  • Ήπια προπόνηση με αντιστάσεις
  • Κηπουρική
  • Δουλειές του σπιτιού

Διατήρηση του Ιδανικού Βάρους

Η άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού βάρους, της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μην περιμένετε

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά.
Δεν έχει σημασία ποια δραστηριότητα θα επιλέξετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανεβάσετε λίγο τον καρδιακό σας ρυθμό και να ιδρώσετε. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά σωματικής δραστηριότητας για κάθε φορά αρκούν. Δεν χρειάζεται να κουραστείτε ή να ζορίσετε το σώμα σας.

Απολαύστε την άσκηση της επιλογής σας

Η Amoena είναι εδώ για να σας προσφέρει προϊόντα που σέβονται τις δικές σας προσωπικές ανάγκες μετά την επέμβαση μαστού. Οι προθέσεις Aqua Wave της Amoena έχουν ειδικό σχεδιασμό στο πίσω μέρος που επιτρέπει τη ροή του νερού και του αέρα έτσι ώστε να προσφέρουν άνεση καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Μπορείτε να τις συνδυάσετε με τους ειδικούς στηθόδεσμους που προσφέρουν τέλεια εφαρμογή, άνεση και απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Έτσι το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί, είναι ποιος τύπος άσκησης ταιριάζει σε εσάς.