Ενεργή Πρόληψη του λεμφοιδήματος

Ενεργή Πρόληψη του λεμφοιδήματος

Το λεμφοίδημα (πρήξιμο) μπορεί να παρουσιαστεί σε περιπτώσεις αφαίρεσης των λεμφαδένων και διακοπής της κανονικής ροής της λέμφου. Παρά την απουσία των αδένων αυτών, ο οργανισμός προσπαθεί να λειτουργήσει όπως και πριν. Η αυξημένη παραγωγή λεμφικού υγρού σε σχέση με τη δυνατότητα απορρόφησής του, προκαλεί τη συσσώρευση του υγρού στους ιστούς, με αποτέλεσμα το πρήξιμο του χεριού ή της χειρουργημένης περιοχής.
Η άμεση αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος είναι καθοριστική για την εξέλιξή του. Κάθε γυναίκα μπορεί να αποτρέψει το πρήξιμο που ακολουθεί μετά την επέμβαση. Ακόμη και όσες γυναίκες ήδη υποφέρουν από πρήξιμο στο χέρι, μπορούν να επιτύχουν αισθητή βελτίωση, κάνοντας τις ασκήσεις που περιγράφονται παρακάτω. Σε συνδυασμό με αυτές τις ασκήσεις, πολλές γυναίκες βρίσκουν χρήσιμο να κοιμούνται έχοντας το χέρι στην πλευρά της μαστεκτομής σηκωμένο ελαφρώς ψηλότερα. Επίσης, ένα μαξιλάρι για το χέρι μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος στην καρδιά και να ανακουφίσει την περιοχή.

Ασκήσεις πρόληψης και αντιμετώπισης λεμφοιδήματος

Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν να εκτελούνται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για διάστημα 10-15 λεπτών, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς άγχος ή άλλους περιορισμούς. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι χαλαρά και άνετα ρούχα.
Μπορείτε να εκτελέσετε τις ασκήσεις καθισμένες πάνω σε μία μπάλα γυμναστικής ή σε μία καρέκλα. Μπορείτε να τις επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε αρκεί να μην σας κουράζουν.

Άσκηση Νο1 «Τεντωμένη πετσέτα»
Καθίστε χαλαρή με την πλάτη σας ίσια.
Κρατήστε σφιχτά μπροστά σας μία πετσέτα ανάμεσα στα χέρια σας.
Κρατώντας την, σηκώστε τα χέρια σας προς το ταβάνι κινώντας τα με φορά από δεξιά προς τα αριστερά, έχοντας συνεχώς τους ώμους σας σε έκταση.
Άσκηση 1Άσκηση 2

Άσκηση Νο2 «Ασκήσεις έκτασης»
Καθίστε με την πλάτη σας ίσια.
Βάλτε τα χέρια σας ανάμεσα στους μηρούς σας με τις παλάμες κλειστές.
Με τα χέρια σε έκταση σηκώστε τα πάνω από το κεφάλι σας και κατόπιν τεντωθείτε κρατώντας τις παλάμες κλειστές.
Μετά χαμηλώστε τα χέρια, χαλαρώστε και επαναλάβετε την άσκηση.
Άσκηση 3Άσκση

 

Άσκηση Νο3 «Κοιτάξτε το φεγγάρι»
Καθίστε χαλαρή με την πλάτη ίσια.
Τοποθετήστε στο αριστερό σας γόνατο το ένα χέρι πάνω στο άλλο.
Από αυτή τη θέση σηκώστε διαγώνια στο σώμα το αριστερό χέρι και ακολουθήστε την κίνησή του με το κεφάλι σας.
Επαναλάβετε λίγες φορές σε αυτήν την κατεύθυνση και μετά κάνετε το ίδιο με το άλλο χέρι.
Άσκηση 5Άσκηση 6